Vaikka droneja eli tässä tapauksessa miehittämättömiä lentoaluksia, on käytetty jo pitkään armeijan tarpeisiin, on ne vasta hetki sitten tulleet laajempaan käyttöön ja koko yhteiskunnan saataville. Ne ovatkin hetkessä mullistaneet kuvaamisen ja fotogrammetrian alan kokonaan, varsinkin maan mittaamisessa, sillä lentokoneiden sijaan ne ovat täydellinen tapa tehdä teknologiasta parempaa.

Miksi droneja suositaan?

Dronien käyttöön on monia syitä, sillä ne tuovat esille sellaisia etuja, joita muilla tavoilla ei voida saada aikaan, ainakaan yhtä helposti ja tehokkaasti. Nykyään droneja voidaan saada erittäin halvalla, ja niiden ostaminen onnistuu pelkästään kaupassa käymällä tai netistä tilaamalla. Laitteiden hankkimisen helppous ei ole ainoastaan nostanut fotogrammetriaa uuteen nousuun, vaan mahdollistanut myös useampien sovellusten syntymisen allalle. Tätä kautta on voitu luoda kokonaan uusi ala, joka tunnetaan tällä hetkellä mikro kartoituksena. Siihen kuuluu esimerkiksi alle 5 neliökilometrin kokoisten alueiden mittaaminen.

Pienet alueet luovat haasteita

Aikaisemmin samanlaisten pienten alueiden mittaaminen on ollut erittäin haastavaa. Isoimmaksi ongelmaksi on muodostunut epäkäytännöllisyys, sillä kuvaaminen piti tehdä miehitetyllä lentokoneella, mikä puolestaan vei järjettömän määrän budjettia jokaista pientä aluetta kohden. Lentokoneiden ylläpito jo itsessään maksaa järjettömästi, eikä lentäminen ole myöskään halpaa. Kun tähän vielä lisättiin lentäjistä koostuvat kulut sekä hankaluudet saada aikataulut pysymään, oli projektien hinnat nopeasti hurjia. Tämän takia tiettyjä alueita ei edes välttämättä suostuttu kuvaamaan, vaan asiaan erikoistuneet yritykset kieltäytyivät tehtävistä.

Miehittämättömät alukset muuttivat markkinat

Dronien ja muiden miehittämättömien alusten takia ala on muuttunut, sillä ne voidaan pakata helposti mittaajan reppuun ja liikkuminen on nopeampaa sekä helpompaa. Mittaus voidaan suorittaa yhdessä päivässä ja koska droneja on monia eri malleja, voidaan valita sellainen mikä takaa parhaan mahdollisen korkeuden, sijainnin ja koon, esimerkiksi pieniä tiloja varten. Näin ne ovat sopineet useampiin tehtäviin, kuin aikaisemmin ilmasta otetut kuvaukset. Tiukat ja pienet tilat ovatkin olleet haaste, mutta dronit pääsevät hekposti myös sellaisiin paikkoihin, joihin lentäjät eivät voi lähteä. Tämä yhdistettynä kätevään kuljettamiseen on syy sille, miksi dronit ovat ehdoton uusi suosikki fotogrammetrian alalla.